Halaman

Followers

Monday, June 6, 2011

:: peneman diri ::

:: sahabat , kawan , teman  ::
:: manusia yg kita sgt perlukan dlm kehidupan kita ::
:: seawal usia kite di dunia ni kite dah mula pandai berkawan ::
:: yang pertama ::
:: ibu , bapa , emak , ayah , umi , abi , mami , abah , mama , papa ::
:: kenapa aku ckp mereka ??? ::
:: mulanya celik mata ni di dunia . insan yg pertama sekali kita nampak ialah kedua org tua kita ::
:: ibu , insan pertama yg menjadi kawan kita tika kita masih di dalam kandungan ::
:: hari2 kita yg menjd peneman ibu ke mana saja ibu pergi ::
:: ibu makan kita mkn , ibu sedih kita sedih , ibu tido kita tido ::
:: hari2 ibu akan bercakap , bercerita dgn kita ::
:: tentang segalanya yg berlaku setiap hari::
:: ibu dengarkan kita dengan ayat2 al-Quran , lagu2 yg senang di dgr ::
:: sebab ibu ta mahu kite sunyi seorg diri di dlm ::
:: ibu la kawan paling setia ::
:: ayah , yg mengazankn kita, mengiqamatkn kita saat kite hadir di dunia ini ::
:: saat ini ayah mengganti ibu menjadi peneman kita saat ibu sedang berpantang ::
:: kita dikendong,kita di dukung,kita di cium, kita dibelai ::
:: hari2 ayah akan berckp dgn kita ::
:: 'anak ayah'..'anak ayah'...::
:: ye . mereka sahabat kita yg utama di dunia ini :)) ::

:: yang kedua :: 
:: permainan kita ::
:: patung , kereta , lori , lego set n mcm lagi ::
:: tu la kawan kite mase kecik2 . kawan yg selalu dgn kite. yg kite selalu borak2.main2 ::
:: itu lah peneman kita yg ayah dan ibu selalu berikan pada kita ::
:: untuk kita bermain setiap hari ::
:: kawan ketika kita masih belum layak untuk kenal dgn dunia luar ::
:: masih dlm pengawasan ibu bapa kita ::
:: yg kita bawa kemana saja kita pergi termasuk waktu tidur ::
:: pasti ada permainan dlm genggaman kita saat mata lena di ulit mimpi ::
:: itu lah kawan kita , permainan ::

:: yang ketiga ::
:: kawan tika kita mula bergaul , bercampur, bertego sapa seawal usia kita masih kecil ::




:: ketika itu la kita mula mempunyai kawan dari hari ke hari ::
:: tadika , sekolah rendah , sekolah menengah , IPTA / IPTS , alam pekerjaan ::
:: kawan kita makin hari makin bertambah ::
:: tapi tak semua kawan yg hadir dlm hidup kita benar2 kawan yg kita perlukan ::
:: lumrah hidup , manusia punya hasad dengki , cemburu dan tak boleh lihat kelebihan org lain ::
:: begitu juga dalam hubungan persahabatan ::
:: susah na cr kawan yg boleh bersama kala susah dan di kala senang ::
:: sgt susah kerana manusia berbeza, manusia sukar di ramal ::
:: hari ini dia mungkin kawan kita . esok tak mustahil dia musuh kita ::
:: dalam hidup aku . ak jumpa seorg kawan yg ak boleh panggil 'kawan'
:: SYRLLY ESTERRINNA SUMPING ::


:: hanye die sorg yg ak boleh panggil kawan dlm hidup aku ::
::satu2 nye makhluk yg paling paham ak ::
:: tak penah begado , betengkar inikan pulak betumbok ::
:: msing2 minat sukan tp dlm bidang msg2 ::
:: kami byk persamaan . mgkin sebb tu serasi ::
:: ade yg ingt kami ni lesbian . kami x kesah . kami dah biasa . kami dah lali ::
:: ak selalu hindarkan diri ak dr ada rasa cemburu , dengki dlm persahabatan kami ::
:: untuk apa ada perasaan tu ??? ::
:: aku takkan dapat sahabat mcm die lagi smpai bila2 walaupun kami berbeza agama dan bangsa ::
:: ak open ttg agama dia, perlakuan dia, kehendak dia, begitu jugak dirinya ::
:: ye . HANYA DIA LAH SATU2 NYA SAHABAT TERBAIK AKU ::
 
:: insan yg baru dikenali ::
:: ade 2 org ::

:: MUHD SYAFIQ SOBRI ::
:: kwn2 die pggil die 'kecik' ::
:: of kos la sbb die mmg tecik je org nye ::
:: comel gtu ::
:: ak just kenal die mse ak join volunteer hujung taun lepas ::
:: yup . baru 6 bulan je ak kenal die ::
:: aku xtego pon die or beckp sepatah pon mse volunteer tu sbb aku keje dlm bilik n jarang kua. die keje kat lua ::
:: ak senang bekwn dgn die ::
:: mgkin sebab faktor usie die buat die 'agk' matang :P ::
:: die mmg xbyk ckp sgt tapi kalo die mule beckp byk pulak ckpnye . huuu ::
:: die dr utara n ak pon dr utara so bile beckp ak selesa dgn loghat die ::
:: he's nice , understanding  ::
 :: lately ni byk gak spend tyme dgn die n kwn2 die yg len be4 cuti ::
:: so hr2 da mcm terbiase ade kewujudan die ni ::
:: senang , jujur , simple , ta byk hal , ta byk ckp ::
:: tu ak boleh ckp psl die . na ckp byk xle . die 'boy' org . nant ade yg mara ::
:: untungnye , even die 'boy' org die xkesa na kwn dgn sape2 ::


:: SUFRIZAL SULAIMAN ::
:: nama insan di ats ni ::
:: die soh pggl die 'super '::
:: sbb ape ?? ade story di sebalik name tu tp xperlu di beritau ::
:: kalo na taw t soh tuan empunye yg gtaw sendiri ::
:: usie perkenalan ak dgn dia baru sebulan lebi je ::
:: kenal dr kecik sbb die kwn serumah kecik ::
:: muke ganas ::
:: first tyme jmpe die mmg sangke die ni garang la tgok muke je dgn gaye die ckp ::
:: ok bile dok semeja . perwatakan die lain ::
:: peramah::
:: n satu je die ni . die byk story . xkesa la ape2 pon .die pencerita kalo dok lepak same2 ::
:: lately ni jugak ak dgn syrlly byk lepak dgn die ::
:: mgkin kami senang dgn cara die ::

:: oke setakat tu je ak bole cerite pasal 3 org insan ni ::
:: cerite byk2 smpai sudah xabis cerite ::

:: ape yg boleh ak ckp . kehidupan ak x lengkap tanpa org yg ak pggl 'kawan' ::
:: ak tak pena memili utk bekwn dgn sape2 . asalkan tak merimaskan ak ::
:: kawan yg buat ak selesa utk ak beborak, beckp , begaul n ak rse tak perlu ak jd org lain bile bcampo ::
:: kawan yg layan ak sbgai sorg kwn , hargai ak sebgai seorg kwn ::
:: yang paling penting ::
:: kawan yg boleh terima baik buruk ak ::
::kawan ya boleh bersama tika aku senang dan susah ::
:: hargai erti sebuah persahabatan : 


4 comments:

  1. like. semoga semua jalinan persahabatan itu berkekalan... hehe

    ReplyDelete
  2. ramai org2 yg tersayang ye.btw hai! :D

    ReplyDelete
  3. xde la ramai mne...hehe hai back dosh :)

    ReplyDelete